ANGELA MORLEY: RÊVERIE

Angela Morley (Anglaterra 10 de març de 1924- 14 de gener de 2009). Ha composat algunes bandes sonores per a sèries com Dinastia o Dallas i també ha fet molts arranjaments musicals per a pel·lícules com per exemple de la banda sonora de “Batman” o “El petit príncep (1974)”. Al 1972 Morley es va sotmetre a una operació de canvi de sexe i va ser la primera persona obertament transgènere que va ser nominada a un Oscar.

L’obra que escoltem aquesta setmana no pertany a cap banda sonora. Sobre aquesta obra l’Àngela en va fer la següent reflexió: 

“Sempre havia volgut compondre una peça per a violoncel i em semblava una bona oportunitat. Una cosa estava clara per a mi, no volia que aquesta fos una altra peça romàntica. M'encanta la part dramàtica del violoncel i l'agitat inicial em va arribar de seguida. Vaig triar la tonalitat de fa menor perquè el tema d'aquesta tonalitat sonava a l'instrument. També va sonar bé que la viola reafirmés el tema i que després el violoncel acompanyés les violes semblava lògic. Això condueix al solo de violoncel líric al compàs 24. Així que els primers compassos de la peça anaven a tenir una urgència dramàtica (perillosa) que portaria a un tema romàntic encara en to menor. Vaig pensar que aquesta podria ser una història d'una cita perillosa. La idea de Romeu i Julieta em va sorgir. Això significava que hi havia d'haver una segona veu solista i aquest seria millor un violí solista tocat pel líder (concertmaster) que s'asseu a prop del violoncel·lista solista. Originalment vaig donar quatre compassos de la melodia al compàs 42 al violí. Això es va haver de canviar finalment per la següent raó. Després d'escriure tres versions d'aquesta peça, vaig abordar la idea d'una versió per a violoncel i piano. Això va crear un problema. Volia dir que el violoncel havia de tocar realment la melodia al compàs 42. El piano acabava de tocar el tutti que comença al compàs 32 i no podia continuar i tocar el solo al compàs 42. El violoncel hauria estat fora de joc. per massa temps. Així que vaig donar el solo al violoncel als 42 anys. Això va portar el violoncel un terç menor més alt del que s'havia previst, però vaig pensar que això podria fer que la peça fos una mica més difícil i que això podria augmentar l'atractiu de tocar-la per als violoncel·listes. Així que uns mesos després de signar l'acord amb l'editorial vaig haver de reescriure aquesta secció. Volia la idea d'un diàleg entre el violí i el violoncel (els dos amants) així que vaig escriure una contramelodia per al violí. Els quatre compassos que comencen al compàs 59 penso que són la secció d''adéu' amb les seves frases a la baixa i el gest amunt del violí al compàs 63 és Julieta fugint de l'escena. Les frases de Romeu aquí van en sentit contrari i condueixen al "perillós" retorn a casa. L'agitat és simplement un mirall de l'obertura que condueix a la cadenza del violoncel i el final.”

 


Fundació Privada de l'Agrupació Escolar la Immaculada
C. Mare Àngela Perera, núm. 4, Vilassar de Dalt

T. 937532958
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Fundació Privada de l'Agrupació Escolar la Immaculada
C. Mare Àngela Perera, núm. 4, Vilassar de Dalt

T. 937532958
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.